قانون سیاستهای هنرهای نمایشی در ایران (Dramatic Policy Act)




 شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ٤٥٧ مورخ ٢٦/١١/٧٨ بنا به پیشنهاد شورای هنر ( شماره ٢٣٤١/دش مورخ ١٣/٧/٧٨)، سیاست های هنرهای نمایشی را به این شرح تصویب کرد:

مقدمه:

با توجه به اصول سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب جلسه ٢٨٨ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ٢٠/٥/٧١ و با استناد به بند ١٢ از « اولویت‌‌ها و سیاست‌های کلی». سیاست‌های هنرهای نمایشی (تئاتر) کشور به شرح زیر تعیین می‌شود:

ماده١- هدف و ضرورت:

هنر تئاتر از عناصر مقوّم فرهنگی جامعه است که گسترش آن با توجه به بند ١و١٩ اصول سیاست فرهنگی به منظور اعتلای فرهنگی جامعه اسلامی ایران صورت می‌پذیرد.

ماده٢- حمایت دولت:

با توجه به بند ٢٤- از اصول سیاست فرهنگی، دولت موظف است شرایط مادی و معنوی لازم را برای تولید نمایش و ایجاد مکان های نمایشی در سراسر کشور فراهم آورد و حمایت لازم را برای گسترش و اعتلای هنر تئاتر انجام دهد.

تبصره:

نمایش‌هایی که برگرفته از فرهنگ اصیل اسلامی و نشأت گرفته از پیام انقلاب اسلامی و مقوم تئاتر ملی باشند در اولویت ویژه قرار خواهند گرفت.

ماده ٣- هدایت و نظارت:

هدایت و نظارت بر اجراهای عمومی هنرهای نمایشی در سراسر کشور بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این امر به منظور دستیابی، حفظ و صیانت اهداف فرهنگی و اصول سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران انجام می پذیرد.

تبصره ١:

نظارت بر اجرای عمومی هنرهای نمایشی (تئاتر) در سراسر کشور براساس آیین‌نامه جداگانــه ای صورت می‌پذیرد. این آیین‌نامه به تصویب شورای هنر خواهد رسید.

تبصره ٢:

نظارت بر اجرای نمایش در داخل دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور و نیز جشنواره‌های دانشجویی و تئاترهای تلویزیونی از موضوع این ماده مستثنی است. در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور این امر به عهده شورای فرهنگی هر دانشگاه خواهد بود که آیین‌نامه آن توسط وزرای فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها تصویب و ابلاغ خواهد شد.١

١.شماره ١٨٢٤ / دش                                         ٣/٤/١٣٨١

تکمیل تبصره ٢ ماده ٣ سیاست‌های هنرهای نمایشی

(مصوب جلسه ٤٩٩ مورخ ١١/٤/١٣٨١ شورای عالی انقلاب فرهنگی)

شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ٤٤٩ مورخ ١١/٤/١٣٨١، به پیشنهاد شورای هنر (نامه شماره ١١٠٠/ ١١٠ / ٢٣٠ مورخ ٧/٣/١٣٨١) تبصره ٢ ماده ٣ سیاست‌های هنرهای نمایشی را (ابلاغیه شماره ٤٠٦٨ / دش مورخ ٢٢/١٢/١٣٧٨ ) به این شرح تصویب کرد.

تبصره ٢ ماده٣:

نظارت بر اجرای نمایش در داخل دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور و نیز جشنواره‌های دانشجویی، تئاترهــای تلویزیونی و نمایش های مربوط به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از موضوع این ماده مستثنی است. در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور این امر به عهده شورای فرهنگی هر دانشگاه خواهد بود که آیین نامه‌ آن توسط وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها تصویب و ابلاغ خواهد شد.

رییس جمهور و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی – سید محمد خاتمی

ماده ٤- آموزش و پژوهش:

به منظور بارری استعدادها، افزایش آگاهی، دانش و توانایی نیروی انسانی در عرصه هنر نمایش، تقویت و ترویج آموزش و پژوهش، لازم است دستگاه‌های ذیربط وظایف زیر را انجام دهند:

الف- آموزش رسمی تئاتر در سطوح عالی برعهده وزارت فرهنگ و آموزش عالی و یا مؤسساتی است که دارای مجوز رسمی باشند.

ب-صدور مجوز و نظارت بر آموزشگاه‌های آزاد در زمینه هنرهای نمایشی برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

ج- وزارت آموزش و پرورش موظف است برنامه مشخصی برای آموزش و ترویج هنر نمایش در مدارس تهیه و با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه نماید.

لازم است با همکاری این دو وزارتخانه، زمینه‌های تأسیس و گسترش هنرستان‌های نمایش فراهم گردد.

د- فرهگستان هنر موظف است به تهیه طرح های و کاربردی پژوهشی است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف به حمایت کامل از اجرای این طرح ها می باشد.

ماده ٥- تبادل نظر (اصلاحی مصوب جلسه ٥٢١ مورخ ٢٤/٤/١٣٨٢ شورای عالی انقلاب فرهنگی):

با توجه به بند ٢و٣ اصول سیاست فرهنگی تبادل گروه های نمایشی ایرانی و دیگر کشورهای جهان

به منظور آشنا ساختن جهانیان با فرهنگ و هنر اسلامی وایرانی و نیز آشنایی علاقه مندان ایرانی با

سبک ها وشیوه های متداول و نوین هنرهای نمایشی در جهان ضروری است . این تبادل باید با در نظر گرفتن ارزش ها اصول وشنون جمهوری اسلامی ایران صورت گیرد .دستورالعمل این تبادل در شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی وبا همکاری وزارت امور خارجه تهیه و به تصویب شورای هنر خواهد رسید.

ماده ٦- جشواره ها:

برگزاری جشواره های نمایشی به منظور معرفی هنر ایرانی وانقلاب اسلامی مبادله اندیشه و تجارت، ارزیابی و معرفی آثار ارزشمند نمایشی، کشف و معرفی استعدادهای جوان و رونق فعالیت‌های نمایشی ( با توجه به بند ٢ اهداف سیاست فرهنگی) خواهد بود. سازماندهی، هماهنگی و صدور مجوز برای برگزاری جشنواره‌های نمایشی بر عهده وزارت فرهنگ و ارشد اسلامی است.

نظارت بر اعمال سیاست‌ها و اصول ارزش‌های مندرج در اصول سیاست‌های فرهنگی در جشنواره‌های نمایشی از وظایف و مسئولیت‌های این وزارتخانه است.

 

٩-٣- تقویت مراکز خبری با بهره گیری از دانش فنی جدید و انتخاب شیوه‌های مؤثر و متنوع تبلیغاتی.

١٠-٣- بهره گیری از نظریات و تجربیات مسئولان، اساتید و کارشناسان امور فرهنگی و هنری و ارتباط جمعی.

١١-٣- ایجاد زمینه های مناسب برای بهره گیری مطلوب و متعادل فرهنگی و هنری از اوقات فراغت و تفریح.

١٢-٣- تقویت و ارتباط مناسب و مکمل بخش فرهنگ با مردم.

١٣-٣- هماهنگی در تصمیم گیری و برنامه ریزی فرهنگی با بخش‌های فرهنگی.

سیاست‌های فوق در جلسات ٤٤٤ مورخ ١/٤/٧٨، ٤٤٥ مورخ ١٥/٤/٧٨، ٤٤٧ مورخ ١٢/٥/٧٨، ٤٥٠ مورخ ٢٠/٧/٧٨، ٤٥١ مورخ ٤/٨/٧٨، ٤٥٢ مورخ ١٨/٨/٧٨، ٤٥٣ مورخ ١٦/٩/٧٨، ٤٥٥ مورخ ١٤/١٠/٧٨ و ٤٥٩ مورخ ٢٤/١٢/٧٨ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب نهایی رسید.

 

منبع :

       http://honari.farhang.gov.ir/fa/rules/rule4