تماس با ما                ثبت اطلاعات

 

  فیلم با :   مستند    مستندسازان    آرشیو      تماس با ما      ثبت         

 

 معرفی بنیاد سینمایی فارابی

این بنیاد علاوه بر تولید و توزیع فیلم در داخل و خارج از کشور، سرمایه‌گذاری و پشتیبانی تولید، خدمات فنی (از جمله لابراتوار، تدوین، استودیوی صدا، دوبله و...) نیز ارائه می‌کند.

به گزارش لشگری‌پور، معاون بنیاد فارابی، حدود ۳۰ درصد از تولیدات سالانهٔ سینمای ایران محصول این بنیاد است.

دفتر امور جشنواره‌های بنیاد سینمایی فارابی برگزارکنندهٔ جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، جشنواره فیلم کودک و نوجوان و به طور کلی هر جشنوارهٔ فیلم حرفه‌ای است که زیر نظر وزارت ارشاد در ایران برگزار می‌شود.

انتشارات فارابی که زیرمجموعهٔ این بنیاد است، کتاب‌هایی با موضوع فیلم و سینما و نشریات دوره‌ای نظیر فصلنامه سینمایی فارابی (از ۱۳۶۷)، ماهنامه گزارش فارابی (که قبل از ۱۳۷۷ با نام صنعت تصویر منتشر می‌شد)، نشریه مردم و سینما (از ۱۳۷۷) و... را منتشر می‌کند.

 جايزه بين الاديان بهترين فيلم، بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر 1389 برای فيلم گل چهره به بنیاد سینمایی فارابی اهدا شد.

تاریخچه بنیاد سینمایی فارابی

در خرداد ۱۳۶۲، پس از روی کار آمدن فخرالدین انوار به مقام معاونت سینمایی، یک گروه مشاوره متشکل از سیدمحمد بهشتی، محمد مهدی دادگو و محمد آقاجانی که از برنامه‌ریزان صدا و سیما بودند و مهدی مسعودشاهی که مدیر کل اداره نظارت و نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود ـ به عنوان نماینده ـ تشکیل شد. وظیفه این گروه رسیدگی به مقوله حساس سینما بود. سینماها از نخستین جاهایی بودند که در جریان انقلاب تعطیل شده بودند و تا سال ۶۲ تعداد سینماها که راه‌اندازی شدند و فیلم‌هایی که ساخته شد انگشت‌شمار بود.

طی نشست‌های متعددی این گروه به بازشناسی موقعیت، آسیب‌ها و چشم‌انداز سینمای ایران پرداختند و به این نتیجه رسیدند که نهاد جداگانه‌ای باید به این مقوله رسیدگی کند. از سوی دیگر در سال ۱۳۵۶ باشگاه فارابی با هدف گسترش فرهنگ سینمایی از طریق کلوب‌های نمایش فیلم تأسیس شده بود و اساسنامه مدونی نیز داشت که در آن مقطع زمانی می‌توانست مشکل قانونی و سازمانی این گروه را حل کند تنها باشگاه به بنیاد تغییر نام داد و پس از انجام مراحل قانونی، مسئولیت‌ها تقسیم شد.

محمد بهشتی مدیر عامل

محمدمهدی دادگو مدیر تولید و مسئول اجرایی

محمد آقاجانی قائم‌‌مقام مدیر عامل

محل تشکیل گروه هم اتاق کوچکی در باغ فردوس بود. در اساسنامه بنیاد سینمایی فارابی این مؤسسه چنین معرفی شده است: «بنیاد سینمایی فارابی سازمانی است غیردولتی و غیرانتفاعی که تحت نظارت وزارت ارشاد اسلامی به عنوان یکی از بازوهای اجرایی سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های فرهنگی، هنری امور سینمایی کشور اداره می‌شود.»

 

فهرست مدیران بنیاد سینمایی فارابی :

علیرضا تابش (۱۳۹۳-اکنون)

محمد رضا جعفری جلوه (۱۳۹۲–۱۳۹۳)

سیداحمد میرعلایی (۱۳۸۸–۱۳۹۲)

مجید شاه‌حسینی (۱۳۸۶–۱۳۸۸)

علیرضا رضاداد (۱۳۸۱–۱۳۸۶)

محمدمهدی عسگرپور (۱۳۸۰–۱۳۸۱)

عبدالحمید محبی (۱۳۷۸–۱۳۸۰)

محمدحسن پزشک (۱۳۷۶–۱۳۷۸)

محمد رجبی (۱۳۷۴–۱۳۷۶)

محمدحسین حقیقی (۱۳۷۳–۱۳۷۴)

سیدمحمد بهشتی (۱۳۶۲–۱۳۷۳)

 

اهداف بنیاد سینمایی فارابی :

از همان آغاز فعالیت بنیاد سینمایی فارابی یکی از نکاتی که مسئولان آن مورد تأکید قرار دادند وظیفه هدایتی و حمایتی آن بود. بنیاد تشکیل شد تا رسالت فرهنگی خود را در دوران انتقالی سینمای ایران از دوره «فیلمفارسی سازی» به دوره سینمای انقلاب را به انجام رساند و در این میان مهمترین نقش بنیاد در دو زمینه فرهنگی و اقتصادی بود. بنابراین این نهاد همان‌گونه که در اساسنامه آن آمده بازوی اجرایی معاونت سینمایی در طرح و اجرای سیاست‌ها بود. بنیاد سینمایی فارابی در برنامه اول خود، برای ارتقای سینمای ایران دو عامل اساسی را در نظر گرفت:

۱- دگرگونی و سازماندهی دوباره صنعت سینما که شامل واحدهای خدماتی، وسایل و تجهیزات و مواد خام بود تا به لحاظ تکنیکی سینمای ایران را ارتقا دهد.

۲- وجه نیروی انسانی که علاوه بر هدایت اذهان هنرمندان سینمای گذشته لازم بو د راه ورود نیروهای قبلی و جدید به عرصه نوین سینمایی شکسته شود.

 

سیاستهای بنیاد سینمایی فارابی :

سیاست‌های هدایتی

در بحث هدایتی بنیاد سه شاخه به عنوان محور مد نظر بوده است: 

۱ـ مردم: سیاست‌های هدایتی می‌بایست در ارتقا ذائقه و سلیقه مردم نسبت به امور فرهنگی، آنها را به سوی مطلوبیت و مشکل‌پسندی سوق دهد.

۲ـ فیلم‌ساز: که می‌توانست مخاطب (مردم) را به اندیشیدن وادار کند همان‌گونه که خود اندیشیده است.

۳ـ میدان سوژه‌ها: این سیاست به شکستن محدودیت‌های تحمیلی و تقلیدی در انتخاب سوژه‌ها منجر شد و در واقع پایان استفاده از سوژه‌های تکراری قبل از انقلاب بود.

 

سیاست‌های حمایتی

به طور خلاصه فعالیت‌های عمده جهت حمایت که حاصل پیگیری و تلاش مسئولین بوده است را در سرفصل‌های زیر می‌توان خلاصه کرد:

۱ـ کاهش عوارض شهرداری از فروش بلیط‌ها که از ۲۵ درصد به ۵ درصد تقلیل یافت.

۲ـ اخذ معافیت سود بازرگانی از روی بسیاری اقلام و تجهیزات فیلمسازی جهت تقلیل قیمت تمام شده.

۳ـ به رسمیت نشناختن واردکنندگان فیلم‌های خارجی از طریق بنیاد به عنوان اهرمی جهت حمایت از تولیدات داخلی.

۴ـ برنامه‌ریزی جشنواره فیلم فجر

۵ـ شرکت دادن آثار سینمایی در جشنواره‌های جهانی، بازارهای فیلم و سینما تک‌ها به عنوان حمایت از فیلمسازان ایرانی و طرح فعال سینمای متحول شده پس از انقلاب، در مجامع جهانی.

 

 

وب سایت بنیاد سینمایی فارابی : http://www.fcf.ir