برای دیدن فیلم مستند در جشنواره، لازم نیست حتما بهترین فیلمهای را نشان کنیم. آن کار سخت هیات داوران است و ما به سادگی می‌توانیم فیلم هایی را که موضوعش را و یا کارگردانش را می‌پسندیم در فهرست تماشا بگذاریم. بسیاری ازفیلمهای فیلمسازهایی که کارهایشان را دنبال می کنم در جشنواره دهم برای اولین بار نشان داده می شوند. از جمله آنهاست: آبی کم‌ رنگ (آرش لاهوتی)، آوانتاژ (محمد کارت)، انحصار ورثه (محمد علی شعبانی)، زنانگی (محسن استاد علی )، مسافران (محمود رحمانی)، نیمه پنهان ماه (آزاده بیزار گیتی)، آثار عجم (حسن نقاشی)

از میان باقی فیلمها هم مستند غزال ایرانی (وحید فرجی) اگرچه شاید جشنواره پسند از آب درنیامده باشد اما افسوس از دست رفتن سرمایه های کشورمان را در دل زنده می‌کند و مستند پنجاه سالگی (صبا ندایی) هم به دلیل تعریفی که از آن می کنند و هم به یاد و گرامیداشت مرحوم مرتضی ندایی شایسته دیدن است.

میراث گمشده (مرحوم حامد خسروی)

اگر به ماجراهای جستن گنج و داستانهای عجیب و غریب و یا شیادی‌های مربوط به آن علاقه مند باشید این آخرین فیلم مرحوم حامد خسروی به کل درباره داستان گنج هایی است که در منطقه طالش پیدا شده. داستانهایی که برخی درستند و تصاویری را از اشیای پیدا شده که حالا دیگر در کشور نیستند می بینیم و برخی هم افسانه اند و یا قصه ای برای کلاهبرداری. این ماجرا که با نگاه ساده اهالی روستای منطقه همساز شده در ترکیبی از داستانهای گنج، آداب و رسوم مردم و باورهای دینی و آیینی و با نگاهی عمیق و متاثر کننده و البته گاهی طنز به نمایش درآمده. کارگردان این فیلم نتوانست آن را تمام کند و در نیمه کار فیلمش به خاطر تصادف از دنیا رفت.

در جستجوی سندباد (رضا حائری)

افسانه ای رایج بود که از دوران باستان به بعد ایرانیان از آب گریزان بودند و مرزهایشان را تا آنجا که به آب میرسیدند فقط گسترش دادند. این فیلم داستانی است جذاب از تاریخ دریانوردی ایرانیان که در خلال مرور خاطرات یک زن انگلیسی عکاس روایت می‌شود. تصاویر نادیده و فوق العاده آرشیوی در کنار شخصیت های جذاب مردم جنوب این فیلم را بسیار دیدنی می‌کند.

متهمین دایره بیستم (حسام اسلامی)

این فیلم که با عنوان اولیه اش (پس از زندان) در بخش مسابقه اعلام شده داستان زندگی هفت سال از نوجوانانی است که شرایط زندگی پیچیده‌ای را تجربه می‌کنند. هر توضیحی بیشتری ممکن است به تجربه بیننده فیلم لطمه بزند بنابراین فقط توصیه می‌کنم دیدن این فیلم پر زحمت، مستقل و جسورانه را از دست ندهید.


منبع : http://alldocuphile.blogfa.com